De keuze van een Rond- of Platbodem

In de vorige nieuwsbrief hebben we het gehad over de samenstelling van de bemanning en de eisen / wensen die u stelt aan de accommodatie bij de keuze van een rond-of platbodem.
Deze keer aandacht voor de zeileigenschappen als onderdeel van de overwegingen bij de keuze van een rond-of platbodem. Hierbij praten we niet alleen over snelheid maar ook over zeewaardigheid en hanteerbaarheid.

Snelheid
Vragen die u zichzelf kan stellen zijn:
Betreft het de snelheid voor de wind of aan wind? En wat is de invloed van de golven op de snelheid? Een boeier bijvoorbeeld is bij een aan de windse koers snel maar wat gebeurt er als er hoge golven staan? Een Staverse jol is gemiddeld minder snel maar meer geschikt om ook bij hardere wind op het IJsselmeer mee te zeilen.   

Hanteerbaarheid
Hierbij is, om bij hetzelfde voorbeeld te blijven,  een Staverse jol om begrijpelijke redenen (geen zijzwaarden) veel gemakkelijker hanteerbaar dan een boeier (zijzwaarden en hoog tuig).
Verder geldt uiteraard in zijn algemeenheid; hoe groter, hoe minder gemakkelijk hanteerbaar.

Zeewaardigheid
Bij platbodems gaat het hierbij eigenlijk altijd over Waddenzee- en Oostzeewaardigheid.
Hierbij zijn schepen met een beperkte driftbeperking (korte zwaarden) zoals de kleinere grundels minder zeewaardig dan schepen met meer driftbeperking (zeezwaarden, midzwaard of doorlopende scheg).
Bovengenoemde informatie komt uit het boek Platbodemjachten van J.K. Gipon geschreven door Jan Kooijman.

Bent u nieuwsgierig geworden wat wij hierin voor u kunnen betekenen, dan kunt contact met ons opnemen. Wij vertalen uw eisen en wensen graag in een voor u “passend” schip welke wij in de verkoop hebben of gaan voor u op zoek.

De complete lijst van ons uitgebreide diverse aanbod, kunt u vinden door onderstaande link aan te klikken:

Verkooplijst Platbodems

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief