Lits-Lauwersmeerroute

Vaarroute in Friesland

Midden in de natuur tussen Lits en Lauwers.

Algemene routeinformatie:
Vanwege de maximale doorvaarthoogte van 3 meter is deze route uitermate geschikt om te varen met de motorschepen van Heech by de Mar.
Ervaring is voor deze route in Friesland nauwelijks vereist.
Door de beschutting is de route ook te varen bij meer wind of slechter weer.
Om de tocht en de heen- en terugreis te varen wordt een week huur aangeraden.
Om de mooie omgeving van de route te verkennen kunt u bij Heech by de Mar fietsen huren.

De vernieuwde Lits-Lauwersmeerroute verbindt de Friese meren en het Lauwersmeer en de plaatsen Drachten en Dokkum met elkaar. Dit verrassende stukje Fryslân biedt een prachtige route, bij uitstek te verkennen met een motorboot.

Prachtige plekjes
De gehele route heeft een doorvaarthoogte van 3,00 meter en is toegankelijk voor boten met een diepgang van 1,50 meter. Er zijn vele aanlegmogelijkheden op fantastische plekjes. Langs de Strobosser Trekfeart en Alde Lauwers, bijvoorbeeld, of bij één van de eilandjes in het bijzondere meer De Leien. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in de vogelkijkhut. Wie op een sportieve manier de natuur in wil, legt aan bij Zwaagwesteinde en verkent per kano het natuurgebied Sippenvennen.

Naar dorp en stad
Niet alleen het water, maar ook de waterkant is langs de Lits-Lauwersmeerroute de moeite waard. Mooie, sfeervolle dorpen nodigen uit tot een bezoek. Het pittoreske Eastermar, Kollum met zijn beroemde Kollumer Kaasdagen, Burgum met zijn pingoruïnes en Buitenpost met de botanische tuin De Kruidhof. Drachten is een van de grotere plaatsen langs de route, leuk om te winkelen. Het Museum Smallingerland toont werk van Friese kunstenaars. In Dokkum, de op één na oudste stad van Fryslân, staan het Stadhuis met rococoschilderingen, het voormalige Weeshuis en het Waaggebouw. Ook vindt u hier het natuurmuseum en streekmuseum het Admiraliteitshuis.

Op de pedalen
Van de boot en op de pedalen: de omgeving van de Lits-Lauwermeerroute is uitstekend geschikt om met de fiets te ontdekken. Door gebruik te maken van het fietsroutenetwerk stippelt u uw eigen korte of lange fietstochten uit.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief