Tjalk Concordia bij Sneeker Simmer

Concordia aanwezig bij Sneeker Simmer met Pink Floyd door NNO.

Om 9.00 uur varen we weg uit Heeg, naar Sneek. Het regent, waait en het is behoorlijk koud. Toch hebben we er erg zin in, want in Sneek ligt nu in de Kolk naast de Waterpoort een gigantisch podium over het water (ook gebruikt voor de Prinsengrachtconcerten in Amsterdam), waarop vanavond het Noord Nederlands Orkest een concert gaat geven. Muziek van Pink Floyd! De Concordia krijgt een ereplaats in de Kolk, dus wij zitten eerste rang! Zoon Tybert-Jan is namelijk verantwoordelijk voor de lichtshow tijdens dit concert en wij zijn het "crew-ship" voor de licht- en geluidstechnici.
Om 10.00 uur varen we Sneek binnen. Het is nog erg rustig als we 10 minuten later aan de kade bij het podium aanleggen. Meteen komen er twee jongelui van de "security" naar ons toe. We vertellen hen dat we speciaal toestemming hebben om hier te liggen. Even later komt de mevrouw van het kleine huisje op nummer 3 ons waarschuwen; ook haar stellen we gerust, wij mogen hier zijn. De mevrouw heeft gisteren vanuit haar woonkamer al genoten van het opbouwen van het podium en verheugt zich erg op het concert vanavond! Ze complimenteert ons met onze "mooie Concordia" en heet ons welkom als buren voor vandaag.
Na enige verwarring rond het middaguur (over het al dan niet plek hebben voor de Concordia) bij de productieleiding van het evenement, leggen we aan de kade van de Lemmerweg naast de brug aan, schuin tegenover het podium. Regelmatig komt nog iemand van "security" langs om ons te vragen te vertrekken, maar onze uitleg "Wij zijn het crew-ship" is steeds voldoende voor een vette glimlach. We hijsen de vlag van Hof Audio, voor en met wie Tybert-Jan met zijn bedrijf Spelt Theatertechniek deze klus doet. En jawel, we hijsen óók de vlag van Heech by de Mar. Beetje te groot, maar hij wappert vrolijk!

We zorgen voor broodjes, slaatjes en lekkers voor de 16 man theatertechnische crew van Hof en Spelt. Zo af en toe komt er één van de jongens even langs op de Concordia voor een babbeltje en koffie. Het werk op het podium gaat vlot door, hoewel toch iets gehinderd door de wind en regen. Aan het eind van de middag hangt het podium vol met theatertechniek. Dat belooft wat voor de show! De crew gaat eten in de grote cateringtent, wij aan boord.
Dan loopt de kade langzamerhand vol met publiek. In het water worden met rood-witte lijnen vakken uitgezet voor de te verwachten publieksbootjes. De brugwachter zet de brug op "dubbel rood". Wij lopen nog even langs regietent en podium, waar we zanger Bert Heerink ontmoeten, die samen met Eric Mesie en Antonie Kamerling vanavond de zangpartijen zal uitvoeren. Hij begroet Wim uitbundig: "Dat is lang geleden zeg!"
Het podium stroomt vol met orkestleden voor de soundcheck. Vanaf de Concordia hebben we goed zicht op alles wat er gebeurt. Er ligt al een aantal bootjes in de aangegeven vakken; men heeft er zin in! Het regent gelukkig niet meer. De soundcheck klinkt al goed en wordt met applaus begroet. Antonie Kamerling maakt er al een showtje van; hij klimt als een ware popster in de truss aan de zijkant van het podium. Hij vindt het duidelijk prachtig allemaal. Dan is het rustig op het podium...... Iedereen wacht.....

Om precies 20.00 uur begint de show! Fantastisch! Op de kade en in de bootjes staan/zitten zo’n 6000 mensen! Ook de Concordia heeft gasten: Schoonzoon Marcel met een vriend en vriendin, dochter Charlotte, wat vriendinnen van crew-leden. Iedereen geniet. Het orkest begint wat voorzichtig, maar naarmate de voorstelling vordert wordt het gejuich van het publiek iedere keer luider. Om half 10 is het voorbij. Applaus, gejuich, gefluit, scheepstoeters! Nog twee toegiften en dan is de show echt over. Meteen begint het te regenen, wat een timing!
Een groot compliment moet gegeven worden aan Auke Meijer van Hof Audio voor de geweldige geluidsmix. Alles klonk gewoon goed, helemaal perfect! Èn natuurlijk aan Tybert-Jan Maters (Spelt Theatertechniek) voor de prachtige lichtshow. Het zag er zéér indrukwekkend uit! Met niet alleen licht op het podium, maar ook op de huizen om de Kolk en met een steeds van kleur veranderende Waterpoort!
Het opbreken gaat snel, maar duurt toch nog tot half twee. Dan komt een aantal jongens van Hof en Spelt nog even voor een biertje aan boord van de Concordia. De rest is al vooruit gereisd naar Eindhoven, waar de show morgen zal draaien. Even later vertrekken ook deze jongens richting het zuiden.
Moe, zeer voldaan en blij en gelukkig dat we erbij waren, drinken we nog een wijntje en kruipen in bed. Morgen zullen we wel vroeg gewekt worden door de podiumafbrekers!

Marion Maters-Roberti.

Meer reisverslagen

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief