Woudaaproute (speciaal voor kinderen)

Varen wordt een familie-uitje.

De vele kinderactiviteiten maken van deze vaarroute een ontdekkingsreis voor het hele gezin. Stap aan wal bij Terherne, Langweer, Woudsend, Heeg, IJlst of Sneek en laat je verrassen.

Wie vanaf Sneek over het Snitser Mar vaart, komt Terherne tegen, het dorp van Hielke en Sietse Klinkhamer. Hier komt de bekende jeugdboekenserie ‘de Kameleon’ tot leven.
Deze route is vernoemd naar de molen in het dorp: de Woudaap. Tijdens een praamtocht beleven de kinderen spannende avonturen als polsstokspringen, vlotten bouwen en moeraswandelen. Terherne is met de diverse jachthavens, surfvoorzieningen en velevisstekjes een internationaal bekend watersportdorp.

Lekker spelen in Langweer
Na Terherne gaat de route richting Langweer. Door de centrale ligging een ideale uitvalbasis voor zeiltochten. Het nieuwe havenkantoor en recreatiegebouw maken de jachthaven nog aantrekkelijker. Er is zelfs een overkapping om gezellig te barbecueën en bij het vernieuwde strand zijn kinderspeeltoestellen geplaatst. Vanuit Langweer maak je ook prachtige fiets- en wandeltochten met het gezin.

Ontdek Woudsend en Heeg
Op naar Woudsend. De passantenplaatsen in de dorpskern zijn verbeterd. Zo stap je gemakkelijker aan wal. Loop eens binnen bij houtzaagmolen de Jager of bekijk het SKS skûtsje, de trots van Woudsend. Na Woudsend voert de route naar Heeg. Je legt hier gemakkelijk aan in het centrum voor een ijsje op één van de vele terrassen. Nog een tip: Dé manier om met de kinderen het centrum van Heeg te ontdekken is per kano!

Onderweg naar Sneek kom je nog één van de kleinste Friese 11 steden tegen; IJlst. Neem de kinderen mee tijdens een tochtje met de melkvaarder of neem een kijkje bij de plaatselijke klokkenmaker. Verder door het groene land komt Sneek in zicht.
Ook hier is met kinderen genoeg te doen. Het Modelspoormuseum en het Fries scheepvaartmuseum zijn een echte aanrader. Daarnaast is het vernieuwde dagrecreatieterrein De Potten een ideale plek, met een heuse waterspeelplaats voor de kleintjes.
Welkom op de Woudaaproute!

Algemene routeinformatie:
Deze route is te varen met schepen tot een maximale masthoogte van 11.50 meter vanwege de vaste brug van 11.50 meter bij Langweer. Dit betekend dat de route geschikt is voor alle motorjachten en platbodemschepen als de Grundel, Zeeuwse Schouw en Vollenhovense Bol 8.10.
Weinig tot geen ervaring nodig. Ook geschikt bij meer wind.
De route is te varen in enkele dagen en geschikt voor een weekend of midweek.

Bron: provincie Fryslân, het Friese Merenproject en Beleef Friesland.

Deze route varen? Huur een boot!

Boot huren,

Nu nog eenvoudiger uw vakantie boeken met:

Waarom een boot huren bij Heech by de Mar?

 • Heech by de Mar is een familiebedrijf met meer dan 40 jaar ervaring.
 • Het grootste aanbod platbodems en meeste scheepstypes
 • De huurschepen zijn uitstekend onderhouden en standaard al zeer goed uitgerust
 • Wij bieden Hiswa zekerheid
 • Wij geven persoonlijke aandacht
 • Bij huur ontvangt u een boordboek met instructiefilms
 • Heeg ligt zeer centraal in het watersportgebeid

Lees nog meer sterke punten ...

Waarom een platbodem varen?

Platbodems:
 • zijn origineel, uniek en karakteristiek
 • hebben een zeer groot vaargebied mede door hun geringe diepgang
 • zijn stabiel door de rompvorm
 • bieden veel binnenruimte door hun breedte
 • hebben zeer goede zeileigenschappen

Lees nog meer goede argumenten ...