Turfroute

Vaarroute in Friesland

Geschiedenis herleeft op de Turfroute

Algemene informatie:

Deze tocht is te varen met de motorschepen van Heech by de Mar. Voor deze tocht is slechts weinig ervaring vereist. Deze tocht is vanwege de beschutting ook uitermate geschikt bij meer wind.

Turfroute:
Al in de zestiende eeuw begon de aanleg van een netwerk aan vaarwegen waarover turfschippers hun vracht naar het westen van het land brachten. Over die vaarwegen gaat de Turfroute door Zuidoost Fryslân, het westelijk deel van Drenthe en de kop van Overijssel.

Verbindingspunt
De Linthorst Homansluis en de nabij gelegen Driewegsluis zijn de verbinding met het vaarwater van Noordwest Overijssel. Voor een vlotte doorvaart zijn er in het hoogseizoen gedurende vijf à zes weken geen pauzes in de bediening van de Linthorst Homansluis. Zo vaart u ook vanaf de Tsjûkemar en vanuit Wolvega en Heerenveen vlot door. Driewegsluis is een mooie plek voor een stop. Geniet van het weidse uitzicht of verken het natuurterrein Brandemeer. Van boord loopt u ook zo
natuurgebied de Rottige Meenthe in.

Bos en heide
Ook op andere plekken nodigt de natuur u uit. Eindeloos wandelen en fietsen kan in het Drents-Friese Wold bij Appelscha, de bossen rond Oranjewoud en natuurreservaat Delleboersterheide, dichtbij Oldeberkoop. Iets verderop bevindt zich het Katlijker Schar, een fraai bosgebied waarin Schotse Hooglanders grazen.

Toegankelijkheid
De Turfroute voert langs vele bruggen en sluizen, vaak met prachtige sluiswachterswoningen. Veel kleine bruggen bedient u zelf, bij de grotere bruggen staan de brugwachters voor u klaar. Om de Turfroute in stand te houden, kunt u voor 15 euro een entreebewijs kopenbij de sluis in Gorredijk, de Damsluis bij Appelscha en Sluis I bij Oudehorne. Daarmee zijn alle brug- en sluisgelden betaald. De route is toegankelijk voor boten van maximaal 28 meter lengte, 5 meter breedte en 3.30 meter hoogte en een diepgang van maximaal 1.10 meter.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief