Wind en tochtplanning

Op het Wad speelt de windkracht en -richting een belangrijke rol in de tochtplanning:

  • De wind bepaalt hoe je vaargebied er uit ziet. Is het een kalme zee of wordt het ‘all hands on deck’.
  • Waar is de lagerwal en waar de hogerwal van de grote geulen? Platen en zandbanken geven beschutting van hoge golven, ook als ze gedeeltelijk onder water staan.
  • Stroom tegen én wind tegen is niet handig, dat gaat lang duren. Probeer de lengte van die trajecten kort te houden.
  • Vermijd ‘wind-tegen-stroom’ in de diepe geulen. Vanaf 4 – 5 Bft ontstaat een onaangename steile zee als de stroom tegen de windrichting in staat, dat is vervelend vaarwater voor kleine schepen.

Blijf vooruitdenken

  • Luister ook naar de lange termijn windverwachting. Als de wind van zuid naar oost gaan draaien, kun je vandaag nog mooi naar het oosten varen. Morgen kost dat veel meer tijd.
  • KIJK OM JE HEEN! Aan de horizon zie je weersveranderingen of buien aankomen.
  • Wees altijd bereid om je plan bij te stellen. Als de wind onverwacht van richting verandert en in kracht aantrekt, is het wellicht tijd om een andere plaats te kiezen om droog te vallen.
  • Zorg dat je weet welke alternatieven er zijn voor het geval het weer verandert. Als er geen alternatieve route is kun je altijd terug gaan. Ook niet erg.

Motor aan of tij-stop

  • Hou de voortgang van de tocht in de gaten. Als de wind het af laat weten, kun je beter op tijd een stukje op de motor varen, zodat je in ieder geval nog zoveel mogelijk stroom mee hebt. Wacht je te lang, dan kan het zijn dat je, na de kentering, veel langer moet moteren, tegen de stroom in.
  • Soms is het juist gunstig om een tij-stop in te lassen, bijvoorbeeld als je na de kentering weer stroom mee hebt. Je gaat voor anker en als je schip gedraaid is vervolg je de reis.

Tot slot

Op het Wad bepaalt het weer voor een groot deel wat er mogelijk is. Blijf onderweg alert op veranderingen. Zoek de beste oplossing, ook al is dat wat anders dan je van plan was. Een dagje strand als het hard waait is ook heel leuk!

In de volgende vaartip aandacht voor de andere aandachtspunten van het weerbericht: zicht, golfhoogte, buien en de waterstand.

Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Foto Martin Koekebakker
Copyright Scheepswijs en Heech by de Mar B.V.

 

Wind en tochtplanning - boek een privé instructeur bij huur van een platbodem

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief