Navigatie in de praktijk

Veel van wat je om je heen ziet, een kustlijn, een boei, de golven, de kleur van het water, kun je betrekken in de navigatie. Vaak is het een bevestiging: “We zitten goed”. Soms is het een waarschuwing, waarmee je, mits herkend, kunt voorkomen dat je vastloopt op een ondiepte of obstakel (denk aan de strekdam bij Harlingen).

Ogen open dus!

Je eigen waarnemingen geven een sterke basis aan de navigatie.

Wat is hier te zien?

De rode ton “Z4”(Zoutkamperlaag 4) trekt direct de aandacht. Je weet precies waar je bent. Zo, de navigatie is klaar! Klaar? Dat zou jammer zijn, want er is hier nog veel meer te zien.

Welke vuurtoren is dat op de achtergrond?

De vuurtoren van Schiermonnikoog lijkt ver weg, maar is met het heldere weer goed te zien. De rode toren staat op iets meer dan 3 mijl naar het noord-noordoosten en is voor de oriëntatie een handige referentie.

Klopt de peiling over het kompas?

Als de ton en de vuurtoren in één lijn staan peilen we beiden op ongeveer 30 graden.
Volgens de kaart is de peiling 28 graden. Als de peiling niet klopt, kan dat een waarschuwing zijn. Misschien is de ton verplaatst. Of het kompas is niet goed gecompenseerd. Dat valt in dit geval mee, het verschil van 2 graden is op het Wad verwaarloosbaar.

Kleurverschil van het water

Dichterbij zie je een kleurverschil in het water. Het donkere water krijgt een meer bruine kleur. Meestal duidt dat op een ondiepte, wat de kaart bevestigt: net ten noorden van de Z4 ligt een droogvallende plaat. De overgang is zo duidelijk, dat je kunt rekenen op een steile rand.

Brekende golven

Voorbij het kleurverschil zie je witte koppen op het water: brekende golven. Ook dat duidt op ondiep water. Ondiepten zijn met hoogwater vaak nog wel bevaarbaar. Daarvoor maak je een berekening en je weet  of je wel of niet kunt passeren. Maar als ik brekende golven zie, laat ik de berekening (en de uitkomst) voor wat het is. Deze ondiepte wil ik niet passeren.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief