Navigatie in de praktijk

Veel van wat je om je heen ziet, een kustlijn, een boei, de golven, de kleur van het water, kun je betrekken in de navigatie. Vaak is het een bevestiging: “We zitten goed”. Soms is het een waarschuwing, waarmee je, mits herkend, kunt voorkomen dat je vastloopt op een ondiepte of obstakel (denk aan de strekdam bij Harlingen).

Ogen open dus!

Je eigen waarnemingen geven een sterke basis aan de navigatie.

Wat is hier te zien?

Onderweg naar de haven van Ameland door het Molengat, kom je langsde Ballumerbocht. Het Molengat is betond met onverlichte tonnen. Maar er is nog meer om in de navigatie te betrekken.
1.    In deze foto vallen de kustlijn en de rode paal (wel verlicht) het meeste op. Je ziet deze lichtopstand al van ver, hij is veel makkelijker te herkennen dan de kleine tonnen van de geul. Op de kaart is de paal met een rode cirkel ingetekend.
2.    Vanaf de paal loopt een stenen dam naar de kust. Daar kun je dus beter niet varen. Op het moment dat we hier passeren, is het hoogwater, de dam is dan niet te herkennen op het water.
3.    Wel zie je de overgang van diep naar ondiep water. Achter de schuimstreep zijn de golven kleiner. Waar we varen is het behoorlijk diep, want er staan flinke golven. Het water is hier ook helderder. De kaart bevestigt de steile rand (de dieptelijnen dicht opeen) en meldt dat de smalle geul er 15 meter diep is.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief