Wat doet de wind?

Bij het achteruitvaren speelt de wind een belangrijke rol. Waar moet je op letten om controle te houden over het schip en met welke wind kun je er beter (nog) niet aan beginnnen?

De wind recht van achteren

Om te zien wat de wind met het schip doet, kun je het volgende proberen: draai heel rustig met de schroef achteruit en kijk welke koers ten opzichte van de wind het schip kiest. In negen van de tien gevallen ligt het schip na een tijdje met het achterschip recht in de wind.
De schroef in het water werkt als een vast punt waar de rest van het schip als een vlag aan hangt te wapperen. Achteruit varen gaat dan ook het beste met de wind recht van achteren.

Wind van opzij

Komt de wind niet precies van achteren dat wordt het een heel ander verhaal. Probeer maar eens met wind van opzij recht achteruit te varen. Het schip wil té graag met het achterschip in de wind draaien. Alleen meer snelheid en tegenroer kan voorkomen dat de kop afwaait. Hoe harder het waait hoe meer snelheid we daarvoor nodig hebben, en daar zit natuurlijk een grens aan. Met harde wind en weinig ruimte is het geen aanrader om te proberen achteruit de haven in te steken. Mocht de havenmeester gevraagd hebben "of u daar even achteruit in wilt varen", en de windrichting maakt dat moeilijk, vraag dan beleefd of het ook anders mag. Het is meestal wel mogelijk vooruit naar de plaats van bestemming te varen en daar het schip te keren. Of gewoon de volgende dag, als de wind is gaan liggen en er weer wat meer ruimte in de haven is.

Kortom:

  • Achteruit varen gaat het makkelijkst met de wind van achteren.
  • Heb je de wind van opzij of van voren, zoek dan zoveel mogelijk een andere oplossing.


Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Foto Martin Koekebakker
Copyright Scheepswijs en Heech by de Mar B.V.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief