Vast varen - de praktijk

Minder water > minder vaart!

Om droog te vallen moet je schip ‘aan de grond’. Dat is eigenlijk een vreemde actie, we doen dat met aandacht. We nemen de vaart uit het schip en kiezen zorgvuldig de plek waar we komen te liggen.

Met welke snelheid kan ik vast varen?
Het principe is eenvoudig: als het ondieper wordt neem je steeds meer snelheid terug om zo rustig mogelijk aan de grond te lopen.

Hoe weet ik hoe diep het is?

- Het water lezen
Vaak kun je aan het water zien waar de geul overgaat in de ondiepe plaat. De golven zijn daar kleiner en het water heeft een andere kleur. Hoe steiler de rand des te opvallender het beeld in het water, soms zie je zelfs een schuimstreep bij de rand van de plaat. Maar niet elke schuimstreep is een ondiepte! Probeer het beeld dat het water geeft te herkennen en te interpreteren.

- Peilstok of dieptemeter?
De peilstok is onmisbaar. Op ondiep water (minder dan 1 meter water onder het schip) is een elektronische dieptemeter namelijk onbetrouwbaar. Als de diepte alsmaar ‘verspringt’ van 3 meter naar 1 meter en weer terug of er komt een ‘error’-melding, dan is er nog maar één manier op te peilen: met de peilstok.

- Ik kan niet meer sturen!
Als je schip ‘vreemd’ begint te sturen is het tijd om snelheid te minderen. Er is dan zo weinig water onder je schip dat de koers beïnvloed wordt. Peil de diepte en én lees aan de peilstok af hoe hard je gaat. Om stromend water is je snelheid over de grond moeilijk te herkennen, maar met de peilstok op de zeebodem zie je precies hoeveel vaart je nog hebt en…. in welke richting je schip beweegt!

De precieze plek kiezen

Hou de peilstok in de hand om de precieze plek te bepalen. De volgende vaartip gaat daarover.

In de wind draaien

Op het moment dat je grond voelt onder het schip neem je de laatste meters om de kop van het schip in de wind te draaien. Dat geeft je in de kuip een beschutte plek om te zitten.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief