Stilliggen met de wind van voren is balanceren

Stilliggen met een schip is moeilijk. Vooral als er een beetje wind staat. In feite is het alleen mogelijk  als we het schip precies in één lijn brengen met de windrichting. Wie een keer geprobeerd heeft stil te liggen met de wind van opzij, kan daarover meepraten. Het schip wordt door de wind opzij gezet. Dit is alleen te voorkomen door het schip recht in de wind te houden. Ook als de wind dwars op het vaarwater staat is dit de enige mogelijkheid om echt stil te liggen.

Bekijk van te voren goed de situatie:

  1 - hoe staat de wind precies?
  2 - is er een luwte die je kunt benutten?
  3 - zijn er obstakels die voor draaiende winden zorgen?

Je schip stilhouden met de wind op de kop lijkt veel op de clown die een bezem op zijn kin laat balanceren. Voortdurend herstelt hij het evenwicht van de bezem die maar heel even rechtop wil blijven staan. Ook een schip ligt niet stil. Het lijkt af en toe wel even zo, maar het is een wankel evenwicht. Het voorschip met de mast en de naar voren uitstekende kluiverboom vangt veel wind. Je moet continu opletten en de kop van het schip in de wind houden. Om zo goed mogelijk stil te liggen:

de kop van het schip precies in de wind houden
goed kijken naar je schi
direct corrigeren als de kop wegwaait.

Probeer het maar eens als het niet zo druk is voor de brug. Het geeft veel plezier om het schip goed in de vingers te krijgen!

Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Tekening Ron de Vos, ScriboMare
Copyright Scheepswijs, Scribomare en Heech by de Mar B.V.

Zelf oefenen: praktijkdagen en instructie manoeuvreren

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief