Slijtage van de zeilen voorkomen

De grootste bedreigingen voor de hedendaagse Dacron-zeilen zijn:

- vuil en zand
- zonlicht
- geklapper.

Wat kunnen we ertegen doen?

Zand- of kleideeltjes gaan tussen de vezels van het doek zitten en werken als schuurpapier bij het bewegen van het zeil. Druk alle opvarenden op het hart om NOOIT op de zeilen te gaan staan (ook om uitglijden te voorkomen) en voer een streng anti-modder-beleid. Als er toch vuil aan de zeilen is gekomen, spoel dit dan direct af met een paar flinke putsen water en een stevige borstel.

Ook de UV-straling in zonlicht vormt een bedreiging voor onze zeilen. UV-straling op de zeilen is moeilijk te voorkomen. Dat zou er op neer komen dat we door vooral 's nachts en bij slecht weer te zeilen en overdag en bij zonneschijn de huiken er goed op te houden. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Een zeilmaker zei: “Je kunt beter een seizoen zeilen dan je zeil een half uur in de wind laten klapperen.” De zweepslagen waarmee het achterlijk uit elkaar geslagen wordt rekken de garens waarmee het zeil gemaakt is uit. Dat komt de vorm van het zeil niet ten goede. Een wapperend en niet meer te trimmen achterlijk is het gevolg.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief