Neem de tijd voor de voorbereiding en begin eenvoudig

Kornwerderzand – Harlingen

Een goed voorbeeld is de reis naar Harlingen op de eerste dag van de Waddenflottielje van Heech by de Mar. Op zaterdag 18 april vertrokken we met 10 platbodems richting IJsselmeer om met een stevige noord-oostenwind, naar de sluizen van Kornwerderzand te zeilen. De verleiding is groot om gelijk door te gaan naar één van de Waddeneilanden, een betere keus is eerst naar Harlingen te varen.

Door de sluis

We zijn om 15.00 uur met alle schepen voor de sluis. Eenmaal door de sluis is het 16.00 uur. Om te schutten reken je minstens een uur (in het hoogseizoen kan dat ook wel 2 uur zijn!). De tocht naar Terschelling zou nog minstens 6 uur duren. Texel is nu stroom mee en voor donker haalbaar, maar met de verwachte oostenwind niet handig voor de rest van de tocht. Om deze redenen kiezen we voor Harlingen. Harlingen is ongeveer 2 uur varen vanuit Kornwerderzand. En vanuit Harlingen kunnen we nog alle kanten op, ook met oostenwind.

Voorbereidingen

We treffen onze voorbereidingen voor dit eerste stukje Wadvaren.
Wat hebben we nodig voor de navigatie:

  • De actuele kaarten.
  • De getijtafels.
  • Een weerbericht voor de Wadden.

De kaart

De geul van Kornwerderzand naar Harlingen heet de ‘Boontjes’, op de tonnen staat de afkorting BO. De route is goed betond. Dat betekent vaak dat er ook grote schepen varen. Je ziet hier veel vrachtvaarders van Harlingen richting Amsterdam. Er staat overal voldoende water. Het ondiepste gedeelte is bij de BO 35, daar staat met laagwater ongeveer 1,5 meter water. Genoeg voor ons!

De getijtafel

Het is om 15.34 uur hoogwater bij Kornwerderzand. We vertrekken om 16.00 uur bij de sluis, net na hoogwater. Het water van de Boontjes gaat via de Texelstroom naar zee terug. Het zal eerst nog niet zo hard stromen, maar we krijgen dus steeds meer stroom tegen.

Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Kaartdetail Dienst der Hydrografie, Koninklijke Marine
Copyright Scheepswijs, Dienst der Hydrografie en Heech by de Mar B.V.

 

Oefenen? Huur een platbodem - overzicht huurvloot

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief