Navigeren in de nacht

Varen in de nacht zet al je vaardigheden op scherp. Daarom is het belangrijk de navigatie van de route met de hele bemanning goed voor te bereiden.

De zeekaart: route doornemen

Kijk op de kaart en neem de hele route door. Onthoud als schipper de belangrijkste punten die je tegenkomt. Neem samen met de bemanning de lichten van de betonning en de vuurtorens door. Als je een lichtkarakter niet kent, zoek het dan op in de legenda van de kaart. Markeer de ‘blinde’ tonnen en ondieptes op de kaart.

Gebruik de detailkaarten

Kijk ook van te voren op de detailkaarten, bijvoorbeeld voor de invaart van de haven en de lichten in de haven. Dat is vaak het moeilijkste stukje van de reis!

Actuele zeekaarten

Vaar altijd met de meest recente, liefst bijgewerkte, zeekaarten. Een licht wat je niet terugvindt op de kaart, kan heel verwarrend zijn.

Hou het donker

Doe alle binnenverlichting uit, op één klein lampje na, en hou het zo donker mogelijk aan dek. Beperk het gebruik van zaklampen. Schijn nooit naar achteren en ook zo weinig mogelijk aan dek of in het zeil. Voor de roerganger is het belangrijk dat zijn ogen kunnen wennen aan het donker.

Gebruik rood licht

Zelfs een klein lichtje bij de kaart werkt snel verblindend voor je zicht in het donker. Gebruik bij de kaart zo veel mogelijk een zacht rood licht, bijvoorbeeld een niet al te sterk fiets-ledlampje, eventueel met een stuk donker plakband erover. Rood licht verblindt minder dan wit licht.

In de volgende vaartip kijken we naar het oriënteren op de omgeving voor een veilige navigatie in de nacht.

Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst en foto Marianne van der Linden
Detailkaart Dienst der Hydrografie, Koninklijke Marine
Copyright Scheepswijs, Dienst der Hydrografie en Heech by de Mar B.V.

 

Navigeren in de nacht oefenen - vaar mee met onze flottieljetocht Waddenzee

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief