Met mobiele applicaties de tijd voor passage van een ondiepte berekenen

Een wantij passeren

In de vorige vaartips hebben we met de getijdeninformatie van internet (live.getij.nl) uitgerekend in welke tijd we het Fransche Gaatje kunnen passeren. Maar op grote delen van het Wad is geen data-verkeer mogelijk.

Mobiele applicaties

Verschillende applicaties maken het mogelijk de getij-gegevens digitaal op te slaan op je mobiele telefoon of tablet. Je hebt dan van elke dag de getijcurve op zak en je kunt ook zonder internet-verbinding de verwachte waterstanden opzoeken. Heel handig!

Nog in ontwikkeling

Dit soort programma’s zijn nog volop in ontwikkeling. Soms zijn er vreemde afwijkende tijden of waterstanden. Controleer daarom altijd even de tijden en waterstanden met de getijtafel uit de HP33 of van live.getij.nl. Het is vaak ook niet helemaal duidelijk aan welk nul-niveau de waterstanden zijn gerelateerd. Wellicht is dat bij sommige programma’s nog het oude LLWS (laag laagwater spring), wat zo’n 10 tot 30 centimeter afwijkt van het nul-niveau van de kaart (LAT).

Tijd van passage aflezen

De tijpoort laat zich makkelijk aflezen. Je kunt het ‘scheepje’ bewegen over de curve. Het tijstip en de rijzing passen zich telkens aan. Volgens de Tucabo Tides Planner kunnen we vanaf 7.25 uur tot 12.00 uur minimaal 200 cm water verwachten.

Afwijking van de waterstand

Ook bij deze methode moet de afwijking van de waterstand nog verrekend worden met de getijgegevens. De website live.getij.nl geeft de astronomische voorspelling, waar het weer nog zijn invloed op heeft. De getijcurve met de actuele waterstand is te vinden op: http://www.scheepswijs.nl/links/getijlinks.html


Goede Vaart!


Terug naar het overzicht Vaarcursus


Tekst: Marianne van der Linden
© ScheepsWijs Vaarcursussen
www.scheepswijs.nl

 

Waterstanden beleven op het Wad - huur een platbodem

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief