Met internet de tijd voor passage van een ondiepte berekenen.

Een wantij passeren

In de vorige vaartips hebben we met de HP33 uitgerekend in welke tijd we het Fransche Gaatje kunnen passeren. Ik noemde toen nog twee andere methoden. De getijcurve en de 'twaalfdenregel'. In deze vaartip het werken met de getijcurve van internet.

Live.getij.nl

Op live.getij.nl vind je van alle havens en sluizen de getijtafel én de getijcurve. Van de getijcurve kun je voor elk moment van de dag aflezen hoeveel water er staat. De curve geeft bovendien een beeld van het verloop van het tij.

Plaats, datum en reductievlak

Kies op live.getij.nl de locatie en de datum van de vaartocht. Let er op dat je het  referentievlak kiest dat  je ook voor de berekening van de gewenste waterstand gebruikt hebt. In ons geval was dat het LAT. De getijcurve verschijnt.

Als je weet welke waterstand je nodig hebt om te varen, kun je in de getijcurve de tijd aflezen dat je kunt varen.

 

Voorbeeld Tijpoort Fransche Gaatje:

Als voorbeeld bekijken we wanneer we op 1 september 2012 het Fransche Gaatje kunnen passeren. We hebben uitgerekend dat we minimaal 200 cm water boven LAT willen om te passeren. Er staat dan minimaal 120 centimeter water op het ondiepste deel. Passage is mogelijk van ongeveer 7.45 uur tot 12.00 uur.

Veel locaties

Een voordeel van live.getij.nl is dat er van de meeste havens op het Wad een getijtafel en getijcurve is. Er is dus meer informatie beschikbaar dan in de HP33, die maar 5 locaties op het Wad toont.

Afwijking van de waterstand

Ook bij deze methode is de afwijking van de waterstand nog niet verrekend in de getijgegevens. De website live.getij.nl geeft de astronomische voorspelling, waar het weer nog zijn invloed op heeft. De getijcurve met de actuele waterstand is te vinden op: http://www.scheepswijs.nl/links/getijlinks.html


Goede Vaart!


Terug naar het overzicht Vaarcursus


Tekst: Marianne van der Linden
© ScheepsWijs Vaarcursussen
www.scheepswijs.nl

 

Oefenen met ondieptes op het Wad - huur een platbodem

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief