Kornwerderzand naar Oudeschild (Texel).

De route

De route van de sluis van Kornwerderzand naar de haven van Oudeschild gaat eerst door de Boontjes (BO), bij de kardinale ton BO2-VVG1 de Doove Balg (D) in, die later overgaat in de Texelstroom (T). De afstand is ongeveer 17,5 zeemijl. Met een snelheid van 5 knopen (5 mijl per uur) is dat 3,5 uur varen.
 

De stroom

De hele route vaar je in het water van de Texelstroom. Deze grote geul kent een sterke stroming. Hoe dichter je bij den Helder komt hoe sterker de stroming kan zijn, tot wel 4 knopen. Als je 5 knopen door het water loopt, blijft er nog maar 1 knoop over de grond over. De stroomrichting is dus zeer de moeite waard om rekening mee te houden.
Ongeveer 1 uur na hoogwater bij Kornwerderzand vindt de kentering van de stroom plaats, het water stroomt dan weer richting zee, precies de goede kant uit om naar Texel te varen.

Voorbeeld: Getijtafel Kornwerderzand

Op dinsdag 1 juni 2010 is het om 12.44 uur hoogwater.
De kentering valt ongeveer een uur later. 
Vanaf 13.44 uur kun je profiteren van de stroom richting Texel.

Tijdstip van vertrek

Je kunt zelfs nog iets later vertrekken. Bijvoorbeeld om 14.45 uur, als de stroom er al goed in zit. Je kunt dan rekenen met een gemiddelde stroomsnelheid van 2 knopen. Als je snelheid door het water 5 knopen is, zal de snelheid over de grond rond de 7 knopen liggen. Dan is het nog maar 2,5 uur varen!

Wind tegen stroom

Met west- tot zuidwesten wind is deze route minder aantrekkelijk. Behalve dat je moet opkruisen krijg je te maken met ‘wind tegen stroom’. Vanaf windkracht 4 tot 5 geeft het afgaand water (met de stroomrichting tegen de golven in) in de diepe geul een steile onrustige zee. Bij het zeegat van Texel komt ook deining van zee naar binnen. Dat is merkbaar van het zeegat tot ver voorbij de haven van Oudeschild. Aan boord betekent dat veel geschommel, wat het strijken van de zeilen voor de haven moeilijk en minder veilig maakt.

De haven invaren

Op 1 juni 2010 is het om 18.11 uur laagwater bij Oudeschild, 1.40 uur eerder dan bij Kornwerderzand. Laagwater is een mooi tijdstip om de haven van Oudeschild binnen te varen. De haveningang ligt haaks op de geul, waardoor er voor de havenmond een flinke dwarsstroom staat. Rond laagwater neemt de stroomsnelheid af, wat het invaren van de haven makkelijker maakt. De twee kleine tonnetjes markeren de route naar binnen.

Nachtvaart

De betonde geul en de havenhoofden zijn goed verlicht. Tussen de lichtboeien liggen kleinere ‘blinde’ (onverlichte) tonnen. Als je iets binnen de lijn van de rode tonnen blijft, heb je geen last van de blinde tonnen. Ze zijn bewust iets daarbuiten geplaatst.
Bij invaart van de haven is belangrijk om de dwarsstroom voor de haveningang te herkennen. Daarvoor is tussen het vaste groene en rode licht is een geleidelicht (Oc.6s) op de kade geplaatst. Vlak voordat je bij de rode Iso.8s (voor de ingang) bent, zie je dit witte licht midden tussen het rood en groen van de havenhoofden. Bij het invaren van de haven moet dit beeld gelijk blijven, dan ben je op de juiste koers.

Ligplaatsen voor platbodems

Na het invaren van de haven ga je tweemaal stuurboord uit, voorbij de charter- en vissersschepen, langs de rij met palen, tot helemaal achterin de ‘Waddenhaven’, waar een mooie lange steiger is voor platbodemschepen.

Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Detailkaarten Dienst der Hydrografie, Koninklijke Marine en www.getij.nl
Copyright Scheepswijs, Dienst der Hydrografie en Heech by de Mar B.V.

 

Zelf deze route varen? Huur een platbodem - overzicht huurvloot

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief