Kijk om je heen: zorg dat je altijd weet waar je bent

Met navigeren op bekend vaarwater heb je genoeg aan een kerktoren, een eiland of een typisch tonnetje. Elke rietpluim lijkt een punt van herkenning. Een nieuw vaargebied dwingt je om met de kaart te navigeren. Het is de kunst om wat je om je heen ziet en de kaart met elkaar in overeenstemming te brengen.

De kaart van het Wad geeft veel reliëf: verschillende kleuren geven aan of je te maken hebt met een diepe geul of juist met een droogvallende plaat. Grote stukken zijn groen, daar staat met laagwater nauwelijks of geen water.  Toch ziet het er helemaal niet groen uit op het Wad. Eenmaal door de sluis zie je nauwelijks drooggevallen stukken of zandbanken: het ziet er groen noch geel! Het enige wat je ziet is water. En wat tonnetjes. Wat nu? Waar begin je met de navigatie? Op stromend en wijds water kun je je snel vergissen.

U bevindt zich hier.

Navigatie begint altijd met weten waar je bent. Kijk om je heen!

  • De sluis, de kustlijn, de tonnen, het water
  • Orienteer je op het kompas, wat ligt noordelijk, wat westelijk, enz.

Drie punten.

Als je weet waar je bent, bepaal je waar je heen gaat, dichtbij en verweg.
Wie navigeert moet streng zijn: alles moet kloppen.
Neem altijd drie punten waarop je je navigatie baseert, bijvoorbeeld:

  1. Een ton (groen, rood, groot of klein, maak hem herkenbaar!)
  2. Een richting (koers op kompas of gps)
  3. De derde is vaak even zoeken. Wat goed werkt is een ver herkenningspunt, bijvoorbeeld een vuurtoren. Maar ook de diepte is een navigatiemiddel, of veranderingen die je aan het water ziet.  Wees creatief en probeer telkens een derde punt te zoeken.

Betrek de rest van de bemanning bij de navigatie!

Ik heb gemerkt dat het goed werkt om de navigatie te verdelen over meer bemanningsleden. Juist als je nieuw bent in een vaargebied. Kinderen vinden het vaak heel leuk om uit te kijken naar tonnen. Ook de roerganger ziet vaak het meest van iedereen. Als meerdere opvarenden op de hoogte zijn van de drie navigatie-punten wordt je altijd tijdig gewaarschuwd als er iets niet klopt. Er zijn dan altijd nog twee punten over, die je weer op het juiste spoor brengen.

Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Foto Martin Koekebakker
Copyright Scheepswijs en Heech by de Mar B.V.

 

Zelf oefenen? Huur een platbodem en ga het Wad op.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief