Kijk en denk vooruit

“Kijk en denk vooruit” is op getijdenwater een belangrijk aandachtspunt. Navigeren, weten waar je bent en hoe het stroomt, zal je ondertussen bekend in de oren klinken. Maar het getij dwingt je om ook al te bedenken waar je straks bent en hoe de omstandigheden van stroom en wind daar en dan zullen zijn.

Als je iets na Hoogwater van Harlingen naar Terschelling vertrekt helpt de stroom je de goede kant op. Met een matige oostenwind zeil je zomaar 7 knopen over de grond (4,5 van jezelf en 2,5 van de stroom), dat schiet lekker op!
 
Bij de geel-zwarte West-kardinaal, die op het Wad een splitsing van twee vaarwegen aangeeft, ga je de West Meep in. Het is maar 3 mijl tot aan de Slenk, een klein stukje kruisen.
Je maakt een eerste mooie aan-de-windse slag naar de WM 2. Als je er aan komt, blijkt het de VL 6 te zijn. Na de volgende slag kom je uit bij de West-kardinaal, waar je een klein uur geleden ook was. Het is dezelfde 2,5 knoop stroom die je nu tegen hebt.

Wat nu? Na een uur kruisen heeft de bemanning trek in een stevige boterham. Maar wie wil er benedendeks als het schip danst op de golven? Natuurlijk is er niets mis mee om de motor te starten. Of je plan aan te passen en een tij-stop te houden en tegelijk wat te eten.

Nog beter is het om zo’n ommekeer te voorzien in je tochtplanning, zodat je er niet door verrast wordt:
 

  • Bekijk waar je de stroom ineens tegen hebt, zoals op de route naar Terschelling. Je kunt je route wellicht zo plannen dat je rond de kentering van de stroom (iets na laagwater) bij de West-kardinaal bent.
  • Bekijk waar je ‘wind-tegen-stroom’ kunt verwachten. Is er deining van zee of staat er windkracht 5 of meer tegen de richting van de stroom in, dan krijg je vervelende golven.
  • Bedenk of je een alternatief hebt als de omstandigheden van weer en wind tegenvallen.


Het is dus onmisbaar om de weersverwachting te weten: windrichting en -kracht en golfhoogte op zee zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. De Brandaris (kanaal 2) en de vuurtoren van Schiermonnikoog (kanaal 5) geven elke twee uur een weersverwachting voor de scheepvaart.

En: Eet een boterham als je stroom en wind nog mee hebt!

Goede vaart.

Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.

Tekst Marianne van der Linden
Kaartdetail Dienst der Hydrografie, Koninklijke Marine
Copyright Scheepswijs, Dienst der Hydrografie en Heech by de Mar B.V.
 

 

Flottieljezeilen

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief