Kan ik op mijn anker terechtkomen?

Als je een tij overblijft of al voor anker ligt voordat je droogvalt is er een kleine maar reële kans dat je met het schip op je eigen anker landt. Stok- en dregankers zijn dan spannend, die hebben altijd een uitstekende vloei boven de grond. De meeste andere ankers zijn wat ‘vriendelijker’. Als het toch gebeurt, hangt het van de dikte van het vlak af of het een probleem is. En natuurlijk van de bodemgesteldheid. De waddenbodem is niet overal even hard, als je geluk hebt wordt het anker een eindje het zand ingedrukt.

Gebeurt dat vaak?

Het gebeurt eigenlijk zelden, omdat de stroom en de wind je van het anker weghouden. Alleen als de wind en de stroom tegen elkaar instaan of je ligt met windstilte op een plek waar het nauwelijks stroomt, kan het voorkomen dat het schip precies boven het anker uitkomt.

Voorkomen dat je op je anker terecht komt.

In de vorige vaartip zagen we al dat het goed is om met vallend water te kijken hoe je schip ten opzichte van het anker ligt.  Als de ankerlijn van je schip afstaat kun je ervan uitgaan dat je anker inderdaad ver genoeg van je schip ligt. Met ankerketting kan dat beeld bedrieglijk zijn. Ankerketting is zwaar en kan na de kentering in een boog liggen, van je schip af en weer terug.

Wat kun je eraan doen?

Als je een bezaanzeiltje kunt hijsen verstoor je de balans en komt je schip op een betere plek achter het anker. Het schip wegbomen met de vaarboom kan ook. Of de ankerketting een eindje binnenhalen, of het roerblad de andere kant op zetten. Een kleine inspanning heeft vaak al het gewenste effect. Wees wel voorzichtig met motorgebruik... het kan zijn dat het anker dichtbij de scheepsschroef ligt.

Als je er wat langer dan verwacht druk mee bent en je midden in de nacht klaar wakker buiten staat, geniet dan gelijk van de schoonheid, de weidsheid en de kracht van het tij, waar je één nachtje deel van bent.

Voor de volgende dag, alvast weer een goede vaart!

Terug naar de overzichtspagina Vaarcursus

Geschreven door Marianne van der Linden
www.scheepswijs.nl

 

Platbodem boot huren in Friesland

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief