Het wieleffect van de schroef

Bij het achteruit varen trekt het achterschip extra naar één kant. Welke kant dat is hangt samen met de draairichting van de schroef. Een rechtsdraaiende schroef draait bij gas acheruit linksom, waardoor het achterschip naar bakboord trekt.
Wat kun je doen om toch recht achteruit te varen?
 

De theorie van het wieleffect mag je vergeten!

Het enige wat je hoeft te onthouden is welke kant het achterschip op gezet wordt als je achteruit slaat. Bijvoorbeeld: "het achterschip heeft de neiging naar bakboord te gaan als ik achteruit gas geef". Dit prent je in je geheugen, zodat je het in één keer paraat hebt, als je het nodig hebt.
Je weet het dan ook als het spannend is. De meeste theorieën werken dan toch opeens niet meer.

Vaart maakt bestuurbaar

Bij het achteruit varen zal het achterschip eerst één kant op trekken, door het wieleffect van de schroef. Dit wieleffect van de achteruitdraaiende schroef is het sterkst als het schip weinig vaart heeft. Zodra het schip achterwaartse snelheid krijgt is de bestuurbaarheid weer beter. Door de snelheid door het water neemt de werking van het roerblad toe. Als het wieleffect nadelig is, probeer dan met wat meer gas vlot achterwaartse snelheid op te bouwen.

Een goed begin is het halve werk.

Zoals al eerder gezegd, je uitgangspositie is heel belangrijk. Achteruit varen is al moeilijk genoeg, dus hou de manoeuvre eenvoudig. Rekening houdend met het wieleffect van de schroef kun je je schip iets draaien, zodat je wat 'reserve' hebt. Tegen de tijd dat je vaart achteruit hebt, ligt je schip dan weer op koers. Probeer het eens uit, zo leer je je schip goed kennen, voor een goede vaart!

Kortom, bij het achteruitvaren:

    * zorg dat je weet in welke richting het achterschip trekt als je gas achteruit geeft.
    * kies een goede uitgangspositie en koers.
    * maak voldoende snelheid om bestuurbaar te blijven.


Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Copyright Scheepswijs en Heech by de Mar B.V.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief