De wind van voren.

Bij het achteruitvaren speelt de wind een belangrijke rol. Wind van achteren is het makkelijkst, wind van opzij is zo goed als onmogelijk. Deze keer een aantal tips voor het achteruitvaren met de wind van voren. Wie durft….?

Wind van voren

Achteruitvaren met de wind van voren is erg moeilijk. Krijgt de wind eenmaal vat op het schip dan wordt een reuzenzwaai onvermijdelijk. Eigenlijk is het beter om te voorkomen dat je achteruit moet varen met de wind op de kop. Als je zeker weet dat het lukt om het schip precies in de wind te houden, dan kun je de uitdaging aannemen. Bij twijfel is het geen aanrader.
Vooral het begin van het achteruitvaren, als we nog niet veel kunnen corrigeren met het roer, is moeilijk. Wat niet wil zeggen dat het niet kan…

Zorg dat je precies in de wind ligt

Besteed veel aandacht aan het inzetten van de achterwaartse beweging: Trek een denkbeeldige koerslijn over het water, recht op je doel af. Zorg dat je op deze lijn bent, met de kop 100 % recht in de wind.

Compenseer het wieleffect

Houdt van te voren al rekening met het wiel-effect van de schroef. Zorg ervoor dat het schip, als het eenmaal snelheid krijgt, niet meer van koers hoeft te veranderen. Begin anders opnieuw. Vaar weer even vooruit om het schip in een betere positie te brengen.

Vaart maken om bestuurbaar te zijn.

Als het begin klopt kun je door! Snelheid opbouwen om goed bestuurbaar te zijn. Kijk naar de kop van het schip en corrigeer voortdurend elke afwijking om precies op je koerslijn te blijven. Niet te lang over nadenken, vooral veel doen!
Zen en de kunst van het achteruitvaren.

Achteruit varen met de wind op de kop:

  • zorg dat je precies in de wind ligt.
  • de eerste meters heel streng zijn: voorkom dat de kop afdraait, begin anders opnieuw.
  • snelheid maken geeft iets meer speelruimte, maar veel is het niet!


Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Tekening Ron de Vos, ScriboMare
Copyright Scheepswijs en Heech by de Mar B.V.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief