De kleinste draaicirkel

De draaicirkel van je schip

We beginnen bij  het leren kennen van de vaareigenschappen van het schip. Daarvoor varen we een aantal kleine cirkels. Dit is een mooie oefening voor een windstille dag.
Let op de volgende punten:
1. begin met een stilliggend schip
2. vaar de cirkel met veel roeruitslag, bijvoorbeeld de helmstok helemaal tegen de overloop aan. Als je geen overloop hebt tegen de pin aan of het roerblad op 45" met de midscheeps.
3. vaar elke cirkel met evenveel toeren van de motor (gewoon op gevoel en gehoor).
4. Vaar eerst een cirkel over stuurboord en daarna, weer beginnend met een stilliggend schip, één over bakboord.

Kijk naar je schip

Kijk vooruit en opzij, om je draaisnelheid en drift in te schatten. Prent het verloop en de omvang van de cirkel in je geheugen. Kijk of er verschil is in beide cirkels, en over welke boeg de draaicirkel het kleinst is.

Draairichting van de schroef

Als er verschil is tussen de beide cirkels hangt dat meestal samen met de draairichting van de schroef. Als de schroef rechtsom door het water draait, heeft dat tot gevolg dat de schroef, net als een wiel, het achterschip naar rechts meetrekt (zie tekening 1). Bij het draaien over bakboord maakt dat de cirkel kleiner, bij het draaien over stuurboord maakt dat de cirkel groter. Hoe dat precies onder water in zijn werk gaat, is zeker een leuke theorieles, maar voor de praktijk is het voldoende om van je eigen schip te weten over welke boeg de draaicirkel het kleinst is.

Het wiel-effect van de schroef: als de schroef rechtsom draait wordt het achterschip meegenomen in de draairichting van de schroef, net zoals een wiel over de grond zou bewegen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief