De eerste vaartocht bij nacht

Met de korte najaarsdagen is het fijn als je ook in het donker je weg naar de haven kunt vinden. Op de Friese Meren valt het niet mee. Er zijn niet veel verlichte routes. Op het IJsselmeer en de Waddenzee kun je met een goede voorbereiding ’s nachts prima varen. De lichten van de betonning en de schepen vertellen je alles wat je moet weten.

De eerste tocht

Ter kennismaking met het nachtvaren kun je eens doorvaren tot de schemering of het eerste uurtje donker. De eerste tocht in het donker hoeft niet de hele nacht te duren. Alle bemanningsleden kunnen dan wakker blijven zodat het niet nodig is om wachten te draaien.

Tijd en aandacht voor de lichten

Het is belangrijk dat je vertrouwd bent met je schip, je bemanning en het vaargebied en dat je goed kunt navigeren. Je hebt dan alle tijd en aandacht om je op de lichten van schepen, betonning en de haven te concentreren. Als het varen overdag nog veel aandacht vraagt, nog geen routine is, kun je er beter 's nachts niet aan beginnen.

Laat zien wat je gaat doen.

In de nacht is voorspelbaar vaargedrag belangrijk. Vooral bij de grote geulen kies je een logische koers. Blijf aan de stuurboordzijde van het vaarwater en houdt een passende snelheid aan.

Gezien worden

Wellicht vraag je je af: “Ben ik wel zichtbaar voor andere schepen?” Het voeren van de juiste verlichting is belangrijk om herkenbaar te zijn. Het maakt duidelijk wat voor schip je bent en wat je vaarrichting is. In de volgende Vaartip de belangrijkste principes van de verlichting van een platbodemschip onder zeil en op de motor.

Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Foto Martin Koekebakker
Copyright Scheepswijs en Heech by de Mar B.V.

 

Vaartocht bij nacht - vaar mee met onze flottieljetocht Waddenzee

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief