Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
Heech by de Mar Nieuwsbrief nr 2 - 2013
Heech by de Mar
Heech by de Mar Beste #NAAM#

In deze nieuwsbrief vind u:


Heech by de Mar
De afwijking van de waterstand

Als je een ondiepte wilt passeren en er staat maar net voldoende water voor je schip, dan is het belangrijk om te weten of er een ‘afwijking van de waterstand’ is. Hoe kom je daarachter en hoe reken je dan? Daar gaat deze vaartip over.

Verwachte waterstand
In de vorige vaartip hebben we de waterdiepte berekend van het Fransche Gaatje, de route naar Vlieland onder de Richel door. We hebben gebruik gemaakt van de verwachte waterstand, de ‘astronomische waterstand’, uit de getijtafel.

Hoeveel water er in werkelijkheid staat, is ook afhankelijk van het weer en de wind. Bij oostenwind staat er vaak minder water dan de getijtafel aangeeft. Bij noordwestenwind stijgt de zeespiegel meer dan verwacht. Er is dan een ‘afwijking van de waterstand’.

Lees online verder ...


Heech by de Mar
Wie gaat er mee?

Wil je meer weten over deze diepteberekeningen? Over het passeren van ondiepten op het Wad? En hoeveel water je onder de kiel moet houden?
ScheepsWijs geeft theorie- en praktijkcursussen over het varen op de Waddenzee. Kijk op http://www.scheepswijs.nl/cursussen/wadzeilen-theoriecursus-nap-lat-droogvallen.html

Tekst: Marianne van der Linden
© ScheepsWijs Vaarcursussen
www.scheepswijs.nl


Heech by de Mar
Vaarinstructie praktijk

Dingen en zaken

Ontspannen en zorgeloos varen wil iedereen want dit vergroot het vaarplezier aanmerkelijk. Het is erg fijn het gehuurde schip in de macht te hebben en zonder stress te varen.
Daarom hebben we vanaf komend voorjaar speciale vaarinstructiedagen en weekenden opgezet. U kunt hiermee uw vaardigheden (verder) ontwikkelen zodat u nog meer ontspanning en plezier beleefd aan uw vaartochten of vakanties.

Voor 2013 hebben we het volgende op de agenda staan:

·    Dagcursus manoeuvreren op zaterdag 23 en zondag 24 maart
·    Manoeuvreerweekend op 6 en 7 april
·    Vaarinstructie privé

Meer info vind u hier 'Vaarinstructie praktijk'


Heech by de Mar
Gastvrije gemeente Zuidwest FrieslandHet vaarseizoen zit er weer aan te komen!

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft besloten om per komend vaarseizoen de bruggelden af te schaffen. Het gaat in totaal om 24 bruggen waar het bekende klompje uit het beeld verdwijnt. De tariefstelling van de sluispassage in Workum en Makkum blijft € 5,-.

Een dergelijke maatregel in deze tijd geeft een positieve impuls. De afschaffing van het bruggeld ligt in de lijn met de ambitie van de gemeente: Súdwest-Fryslân wil een gemeente zijn die recreatie en toerisme stimuleert, waarbij een goede uitvoering van het gastheerschap en grenzeloos varen een belangrijke rol inneemt.


Heech by de Mar
Uw watersportvakantie 2013

Avondzon

Voor uw vakantieplezier worden momenteel alle schepen op onze werf weer technisch onderhouden en krijgen een schilderbeurt.

Onze schepen liggen vanaf half maart weer glimmend te water.

U kunt nu al voor een aantrekkelijk voorjaarstarief boeken. Daarvoor kunt u contact opnemen via 0515-442750 (we helpen u graag verder) of Online kijken in ons 'Zoek & Boek' systeem.

·    Waarom een platbodem varen
·    Waarom huren bij Heech by de Mar

Voor uw watersportvakantie zetten wij ons al meer dan 30 jaar met hart en ziel in!

Het gehele Heech by de Mar team.

Noot:
In deze economische onzekere tijden is het goed eens te overwegen met welke jachtverhuurder u in zee gaat. Het is dan ook raadzaam om bij een goed en betrouwbaar familiebedrijf als Heech by de Mar uw vakantie onder te brengen.

Heech by de Mar beschikt over een eigen scheepswerf en onderhoudsteam. Mocht er onverhoopt tijdens uw vakantie op het schip (ondanks de uitstekende staat van onderhoud waarin de schepen zich bevinden) toch nog iets kapot gaan, dan hebben onze technici voldoende kennis in huis om het schip snel en vakkundig te repareren. Hierdoor verliest u maar weinig kostbare vakantietijd.


Heech by de Mar
Verslag beurs Boot HollandHeech by de Mar stond dit jaar op maar liefst twee plaatsen op beurs BOOT HOLLAND.
Onze Motoraak “Lepelaar” trok weer veel aandacht van zowel potentiële huurders als kopers.
Ook op het Platbodempaviljoen mochten wij vele liefhebbers begroeten. Hier kwamen naast geïnteresseerden in kopen of huren van een schip ook diverse kopers uit het verleden en voormalig eigenaren langs. De powerpoint presentatie, waarin onder andere de voordelen van het varen met een rond- of  platbodem werden belicht trok veel belangstellenden. Een deel van hen is inmiddels overtuigd en gaat een bezoek brengen aan onze verkoophaven.


Heech by de Mar
Scheepstype TjalkWanneer wij een lang en relatief vrij smal zeilschip tegenkomen, met bijna rechte lijnen over het grootste deel van de lengte en bolronde konen aan de einden, dan is dat zo goed als zeker een tjalk. Daar de tjalk louter als vracht- of beurtschip dienst deed, was het grootste deel van de beschikbare inhoud bestemd voor laadruimte. De tjalk moest zijn vrachten meestal halen en brengen op ondiepe wateren, waardoor ze brede ondiep-water zwaarden heeft. Daarnaast heeft ze een geringe diepgang, wat maakt dat ze een groot vaargebied heeft. Een eigenschap die haar ook in deze tijd voor velen zeer aantrekkelijk maakt.
Deze rondbodems, waarvan de oudsten meer dan een eeuw oud zijn komen heden nog voor in lengtes van ca. 9.00 tot 22.00 meter . Ze worden in Friesland vaak aangeduid als Skûtsje, waarvan u een aantal kunt vinden op onze website:
http://www.heechbydemar.nl/bemiddeling/verkooplijst?cat=Skutsje 

Uiteraard bent u ook van harte welkom om deze unieke schepen in Heeg te komen bekijken.


Heech by de Mar
UitgelichtGildetjalk “I-Tjing”

In uitgelicht aandacht voor een “buitenbeentje” onder de rond-en platbodems: Gildetjalk ”I-Tjing” .

Het uitzonderlijke van de Gildetjalk zit hem niet in de lijn van het schip, want ze heeft een zeer authentieke uitstraling. Het zit ook niet in de ruimte die ze biedt, want het schip is erg breed, waardoor ze veel leefruimte en maar liefst 6 slaapplaatsen heeft.

Wat de Gildetjalk bijzonder maakt is dat ze van polyester is gemaakt en dat je dit op het eerst oog niet ziet. Doordat er voor polyester is gekozen vraagt ze minder onderhoud. Bovendien kun je haar, mede doordat ze een interne koeling heeft, ook in de wintermaanden in het water te laten liggen.
Wanneer u de “I-Tjing wilt komen bekijken (en desgewenst een proefvaart maken), bent u van harte welkom in onze verkoophaven waar ze op een nieuwe eigenaar ligt te wachten.!

Voor meer informatie: http://www.heechbydemar.nl/bemiddeling/verkooplijst/32657/gildetjalk-i-tjing/


Heech by de Mar
Programma 2013Dagcursus manoeuvreren         23 en 24 maart
Manoeuvreerweekend                6 en 7 april
Platbodemopstapdagen             6 en 7 april, 25 en 26 mei
Open Platbodemdagen              25 en 26 mei
Gebruikte botenbeurs Hoorn     23 t/m 25 augustus


Heech by de Mar
Wadvaren – Theoriecursus

Marianne van der Linden geeft theoriecursussen over het varen op de Waddenzee. Elke winter zijn er cursussen in Amsterdam, Utrecht en Harlingen.
Aamelden kan via info@scheepswijs.nl

Meer informatie :
Wadvaren deel 1 (voor nieuwe wadvaarders): http://www.scheepswijs.nl/cursussen/wadvaren-theoriecursus-getijden.html

Wadvaren deel 2 (over ondiepten en wantijen, droogvallen):
http://www.scheepswijs.nl/cursussen/wadzeilen-theoriecursus-nap-lat-droogvallen.html


 

Heech by de Mar

Contactgegevens
De Draei 37
8621 CZ Heeg
KvK-nummer: 01047393 0000

 
T: +31 (0) 515 442750
F: +31 (0) 515 443502
E: info@heechbydemar.nl
Heech by de Mar
Nieuwtjes of leuke wetenswaardigheden? Laat het ons dan weten via info@heechbydemar.nl
Als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier | Afmelden | Disclaimer