Nog een keer droogvallen op dezelfde plek - Een tij overblijven

Een prachtige avond op het Wad, alleen de wind, het water en de vogels om je heen. Waarom zou je niet eens een nachtje ‘buiten’ overnachten? Twaalf uur later ligt je schip weer droog. Misschien maak je nog een mooie ochtendwandeling en na het ontbijt zeil je weer verder.

Als je besluit te blijven waar je bent realiseer je dan dat er met hoogwater een heel andere wereld ontstaat. Meer waterdiepte geeft weer meer golven én stroming. Maar met geschikt ankergerei kun je een unieke ervaring opdoen.

Ankeren

Het is goed om flink ankerlijn of –ketting te steken. Het schip heeft dan de ruimte om zonder rukken aan het anker te bewegen op de golven. En het geeft je meer zekerheid dat het anker houdt. Wat weer zorgt voor een betere nachtrust.
Het is géén goed idee om het anker hoger op de plaat te leggen. Terwijl het water opkomt zal je schip dan langzaam de plaat op kruipen. Dat geeft een langdurig geschuur van je schip over de wadbodem. Niet goed voor het wad en helemaal geen prettig geluid om bij in slaap te vallen.

Moet ik ankerwacht houden?

Eigenlijk wel.... en het is ook heerlijk om in de nacht buiten te zijn en de lichten van de vuurtorens aan de horizon te zien. Maar wil je dat de hele nacht? Gelukkig heeft bijna elke GPS tegenwoordig een ankeralarm. Stel het in op iets meer dan de lengte van je ankerlijn en je kunt in ieder geval een aantal uren slapen.

Wanneer moet ik mijn anker controleren?

Er zijn 3 momenten de moeite waard om even je kooi uit te komen.
- Als je schip vlot komt (weer drijft) en achter het anker draait.
- Bij de kentering van de stroom (ongeveer 1 uur na hoogwater).
- Als je schip weer bijna aan de grond komt.

Op de eerste twee momenten controleer je of het anker houdt.
De laatste is om te voorkomen dat je droogvalt op je eigen anker.
Hoe je dat voorkomt bespreken we in de volgende vaartip.

Hoe controleer je of je anker houdt?

Je kunt een peiling maken op een vuurtoren of een lichtboei. Zoals het in de boekjes staat... Toch is het dan moeilijk te zien of je anker krabt. De beweging is vaak zo rustig dat de peiling niet heel hard verandert. Vooral als de vuurtoren ver weg staat. En een plaatsverandering van 300 meter kan op het Wad al de overkant van de geul betekenen.
Op de GPS kijken of de positie nog hetzelfde is, is wel betrouwbaar. Maak je niet te druk om de cijfertjes die meer dan twee tekens achter de komma staan.
Of nog simpeler en heel betrouwbaar....

Neem de vaarboom en zet die op de waddenbodem.

- Kijk of de waterdiepte is zoals je verwacht, je ligt op een ondiep stukje wad en dat moet zo blijven.
- Controleer of je stilligt ten opzichte van de grond, in dit geval letterlijk: de zeebodem.

Als je ‘waddengeluk’ hebt is er ook zeevonk, een algje in het water wat licht geeft als het de vaarboom tegenkomt. Ik zou dan iedereen wel wakker willen maken, maar of dat verstandig is...

Geniet ervan!


Terug naar de overzichtspagina Vaarcursus


Geschreven door Marianne van der Linden
www.scheepswijs.nl

 

Zelf droogvallen op de Waddenzee - huur een platbodem

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief