Hoeveel water staat er nou echt?

Wat betekent een kaartdiepte van 1 meter in de praktijk, als je te maken hebt met eb en vloed? Wanneer gelden de dieptecijfers, met hoogwater of met laagwater?

LAT als reductievlak voor de diepten op de kaart
De kaartmaker moet hierover een keuze maken. Om teleurstellingen en strandingen te voorkomen heeft hij gekozen voor een heel laag ‘reductievlak’ om de diepten aan te relateren, het LAT.De afkorting komt eigenlijk uit het Engels en staat dan voor ‘Lowest Astronomical Tide’, in het Nederlands ‘Laagste Astronomische Tij’. Daarmee is het LAT de laagste waterstand uit de getijtafel.

Meestal meer water dan de kaartdiepte

Je kunt er in de praktijk dus vanuit gaan dat er zelfs met laagwater minstens zoveel water staat als de kaart aangeeft. En gemiddeld nog wel 30 tot 40 cm meer. Het rode kader op de kaart geeft het gemiddelde van de hoog- en laagwaterstanden ten  opzichte van het LAT.
Voor meer gedetailleerde waterstanden kun je kijken op http://www.getij.nl en www.live.getij.nl

Is de waterstand echt nooit lager dan het LAT?

Met een stevige aflandige wind gebeurt het regelmatig dat de waterstand afwijkt van de voorspelling. Met laagwater springtij, als de waterstand van zichzelf al heel laag is, komt het dan voor dat de waterstand lager wordt dan LAT.
De afwijking van de waterstand kun je te weten komen via alle walstations, zoals de Brandaris, havendiensten en bij de zeesluizen.

Bijschrift bij foto:
Bij een winterse Waddentocht, het was precies springtij, voeren we van Harlingen naar Terschelling. De wind was zuidoostelijk, 7 tot 8 Beaufort. De schapenstront woei letterlijk van de Friese dijken het Wad op. En heel veel water het Wad uit. Met extreem laagwater zeilden we op de fok door de Slenk, de waterstand was bijna een meter lager dan LAT! De zandbanken rezen als tafelgebergten uit het water, we keken tegen muren van zand aan. Een kortstondige onvergetelijke blik in een wereld die bijna altijd verborgen is.

Goede vaart

Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Kaartdetails: Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine
Getijcurve: Rijkswaterstaat
Tekst en foto: Marianne van der Linden
© ScheepsWijs Vaarcursussen
www.scheepswijs.nl

 

Waterstand ervaren - huur een platbodem en ga zeilen op de Waddenzee.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief