Het wordt LAT op het WAD

Wat is er veranderd?

De dieptecijfers op de Hydrografische kaarten van Waddenzee Oost en West zijn veranderd. De meeste diepte-getallen op de kaarten van 2007 zijn met 20 cm omlaag gegaan.
Dat komt omdat de gehanteerde nul-lijn, het zogenaamde 'reductievlak' veranderd is.
Het nieuwe reductievlak is het LAT: Lowest Astronomical Tide. Dit is de laagst voorspelbare waterstand ten gevolge van de aantrekkingskracht van de zon en de maan.
Wat is een reductievlak?

Wat is een reductievlak?

Het reductievlak is een afgesproken vlak waaraan lodingen en getijhoogten worden gerefereerd.
Verander je het reductievlak, dan veranderen alle dieptecijfers en alle getijhoogten.
Op de kaarten van de Waddenzee was het reductievlak tot nu toe 'Gemiddeld Laag Laagwater Spring', afgekort als 'GLLWS'. Het GLLWS het gemiddelde van de laagste waterstand van elke maand over een periode van 5 jaar. Een nog veiligere nul-lijn is de laagst mogelijke waterstand gebaseerd op de stand van de zon en de maan. Dit is het Lowest Astronomical Tide, afgekort als 'LAT'. Vanaf 2007 is het LAT het nieuwe reductievlak voor de kaarten van de Waddenzee. Het LAT ligt op het Wad 10 tot 40 cm lager dan het GLLWS.

Foto: Het reductievlak staat altijd weergegeven in de legenda van de kaart.

Ieder jaar zeker een nieuwe kaart kopen!

Eén van de eerste lessen over het Wadvaren is dat je altijd navigeert met de meest actuele kaart. Dat houdt in dat je elk jaar een nieuwe kaartenset aanschaft. Dit is voor komend seizoen zeker aan te raden: het varen op een oude Waddenzeekaart gecombineerd met de 'nieuwe' getijgegevens levert een te hoge waterstand op.  Dat zou tot verkeerde keuzes kunnen leiden….

Tot slot

Behalve dat het Wad continu verandert, is er verder eigenlijk niks veranderd.

Het enige wat veranderd is zijn de uitgangspunten die de kaartenmaker hanteert om de dieptecijfers te bepalen. Daarom is het wel zaak om telkens te kijken of de getallen waar je mee werkt op hetzelfde reductievlak gebaseerd zijn.

En duizelt het je van alle getallen steek dan je hoofd weer even naar buiten en pak de peilstok er bij. Die vertelt nog steeds precies hoe diep het is. Evenals je zwaard dat aan de grond loopt, of de meeuwen die op het water staan…

Goede vaart.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst Marianne van der Linden
Kaartdetail Dienst der Hydrografie, Koninklijke Marine
Copyright Scheepswijs en Heech by de Mar B.V.

 

Uitleg en oefenen - boek een privé instructeur tijdens uw vakantie

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief