Het water 'lezen' Deel 2

Wat betekent een schuimstreep op het water?
Hoeveel water kun je verwachten bij zeehonden, vogels en mosselpercelen?
Wat heeft u zelf waargenomen?

Navigeren op het oog
Veel om je heen kijken is een vast onderdeel van de navigatie. De werkelijkheid, die samengevat is op de zeekaart, toont zich op allerlei manieren als je kunt herkennen wat er te zien is. In het vorige deel keken we naar de golfpatronen en kleurverschillen, maar om iedereen aan te moedigen om verder te kijken, deze keer iets over schuimstrepen en wat de natuur van het Wad laat zien.

Schuimstreep
Soms ontstaat er een schuimstreep bij de steile rand van een zandbank.
Het witte of bruinige schuim (meestal ontstaan uit dode algen) verzamelt zich aan de rand van de drooggevallen plaat. Ook waar twee watermassa’s elkaar ontmoeten en min of meer gescheiden blijven, door een temperatuurverschil of door verschil in stroomsnelheid kan een schuimstreep ontstaan. Dat kan dus het geval zijn op de grens van het diepe water met het water op de ondiepe Waddenplaat.

Weer is er niets met zekerheid te zeggen. Een schuimstreep kan door de stroming een eigen leven gaan leiden en nog honderden meters doorlopen voorbij de ondiepte, waar je al lang weer diep water hebt. Je kunt meestal nog wel zien bij welke ondiepte de schuimstreep is ontstaan, die plaat heb je dan in ieder geval in beeld.

Ook op het wantij kom je vaak een schuimstreep tegen, waar het water van de twee zeegaten bij elkaar komt. Op het wantij zijn de diepteverschillen niet zo groot, dus zal het niet direct minder diep zijn achter de schuimstreep.

Overal waar twee geulen samenkomen, kan zich dat aftekenen met een schuimstreep. Vaar je buiten de betonning, dan is het goed om de diepte even in de gaten te houden. Verder kan het inhouden dat je in een ander stroomgebied bent terechtgekomen, waar de richting en kracht van de stroom anders kunnen zijn.

Zeehonden

Als er zeehonden op een zandbank liggen, weet je zeker dat het ondiep is. Maar waarschijnlijk heb je met een steile rand te maken. Zeehonden houden niet van wandelen, dus die schuiven bij voorkeur bij steile banken het zand op. Je zou dus dicht kunnen naderen zonder aan de grond te lopen.

Vogels
Vogels komen juist graag op vlakke platen die rustig in diepte afnemen. Daar zit meer leven in de bodem, zoals schelpdieren, garnalen, platvisjes en wadpieren. Je kunt dan dus niet zo dicht naderen. Van mijn zus heb ik geleerd: “Als de meeuwen op het water staan, is het tijd om overstag te gaan”.

Mosselpercelen
Mosselbanken en mosselpercelen zijn vaak op de rand van de plaat te vinden, bijna droogvallend. Mosselen groeien het beste als ze net onder water staan, er blijft dan altijd water met voedsel langs stromen. Op de kaart staan de mosselpercelen aangegeven met de blauwe streepjeslijn. De mosselen zelf zul je zelden zien, maar het hele gebied is gemarkeerd met staken met vlaggetjes en ander opvallend materiaal, zoals oude fietsbanden, enzovoort.

Uw eigen waarnemingen delen?

Wellicht heeft u zelf ook opvallende verschijnselen waargenomen? Laat het dan weten. Stuur de foto of beschrijving naar info@scheepswijs.nl om de lijst van verschijnselen nog vollediger te maken.


Terug naar de overzichtspagina van de vaarcursus.


Tekst: Marianne van der Linden
© ScheepsWijs Vaarcursussen
www.scheepswijs.nl

 

Huur een platbodem en ga zeilen op de Waddenzee - overzicht huurvloot

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws van Heech by de Mar!

Aanmelden nieuwsbrief